Речник

ГИРОС (Γύρος)-е традиционна Гръцка скара. Приготвя се от свинско месо което се маринова, нанизва се на шиш и се изпича на него. Увива се в

"ГРЪЦКА ПИТА"със собствен уникален вкус, която се изпича на място. Може да се консумира отделно, подправена с разнообразни подправки.

ГИРОС-свинско- се увивав пита с домат, лук,картофи и тзадзики.#mce_temp_url#

ГИРОС-пилешко- се увива с маруля, краставица, домат, картофи и млечно-майонезен сос.
СУВЛАКИ 
(
Σουβλάκι)- свинско- шишче приготвя се с зехтин, лимон и средиземноморски подправки.
СУВЛАКИ
 (
Σουβλάκ)-пилешко- шишче приготвя се с зехтин и риган и средиземноморски подправки.
ТЗАДЗИКИ-млечна салата от краставица, зехтин,чесън,цедено мляко и лимон.
ТИРОКАФТЕРИ-пикантно фета сирене пасирано с зехтин, люта чушка, подправки.

ШИШ-КЕБАП- приготвя се от 3-ри вида месо Агнешко, Телешко и Свинско увива се в гръцка пита с лютеница със сирене, свежа зелена салата, лук, картофи и лютеница.

Доставка храна, оригинална традиционна скара гирос.

Името „гирос“ произлиза от гръцката дума за въртене.

 

Счита се, че гирос е представен за първи път в Гърция и води своето начало от Солун, дори по-точно от местността Тумба. Има няколко истории около произхода на гирос:

Според едната първото заведение, което е предлагало гирос се казва „Йоргос“ и тук за първи път се е предлагало това ястие в Солун (1970г); според друга история гирос се е появил за първи път още пре 1950г.

За направата на гирос се нареждат парчета месо на вертикален шиш, който се върти пред източник на топлина, най-чест елекрически реотани. Ако месото не е достатъчно мазно, може при нареждането да се поставят парченца мазнина, така че при изпичането месото да остане сочно, но с препечени крайчета. Степента на изпичане може да се контролира от силата на топлината и разстоянието на шиша от нея. Месото се реже отвън навътре, на тънки ивички. Обикновено се сервира върху затоплен хляб пита, леко намазнен, с пълнеж от салати и сосове. Пита и гирос са основните елементи на ястието, останалото се счита за добавки според вкуса на клиента. При поръчка „апо олa“ (от всичко) се поставя от всичко изложено на витрината, включително обилно поръсване с червен пипер.

В Гърция и Кипър обикновено се употребява свинско месо, но често можете да видите гирос и с агнешкопилешко и телешко месо. В Атина, ако си поръчате „пита гиро„, тя най-често ще съдържа тзандзикидомат,лук и пържени картофки в допълнение къммесото. Разбира се, в някои заведения ще ви предложат алтернативи на класическите добавки. Обикновено гирос със свинско месое придружен от дзадзики, докато при пилешкото може да е дресинг на основата на майонеза.

Хлебчетата „пита“ се предлагат в три вида –обикновенкипърка пита и арабска пита, като обикновения вид е най-често срещан. Обикновената пита е с диаметър 20 см и дебелина 3 см. Кипърската пита е със същия диаметър, но по-тънка и може да се раздели на две. Арабската пита се отличава със своята хрупкавина, по-тънка е и е по-голяма.Гирос може да се сервира и във филийки на хляб за тост.

На остров Крит най-популярен е гиросът със свинско месо, но в Хания може да намерите и с пилешко. Дзадзики е заместено с цедено кисело мляко, на места дори се предлага като добавка руска салата.

На остров Кос местните увиват гирос с пилешко месо и пържени картофки.

В Каламата гирос се консумира с „тракопсомо„, дебел кръгъл хляб, отрязан на две по средата и запълнен с месо от гирос.

Гирос може да бъде сервиран и по формата на „мерида“ т.е. вместо в пита да се постави в чиния – месо с придружаващите го доматипържени картофи,кръгчета лукдва-три сосапита хляб отсрани.